Προσοχή! Τα cookies χρησιμοποιούνται σε αυτό το site για να σας παρέχουν καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Διαβάστε περισσότερα.. Θέλετε να χρησιμοποιήσουμε Cookies? Ναι, Αποδέχομαι

Τροφές βλαβερές ή και θανατηφόρες για τον αγαπημένο μας χνουδωτό φίλο

25/04/2017
από abouthepet.gr
Τροφές βλαβερές ή και θανατηφόρες για τον αγαπημένο μας χνουδωτό φίλο

Πολλές φορές όταν τρώμε κάτι, τα σκυλάκια μας, μας κοιτάνε παρακλητικά και με την επιθυμία ζωγραφισμένη στα μάτια τους μήπως και εξασφαλίσουν έστω μια μπουκιά. Λόγω της αγάπης που τους έχουμε και θέλοντας να τα ευχαριστήσουμε τους δίνουμε ένα μικρό κομματάκι απ' το φαγητό μας.

Φυσικά, αυτό, όση χαρά κι αν δίνει και σε εμάς και στους χνουδωτούς μας φίλους, δεν είναι πάντοτε το καλύτερο. Και αυτό γιατί ορισμένες ανθρώπινες τροφές δεν είναι κατάλληλες για σκυλιά. Οι τροφές που θεωρούνται βλαβερές είναι οι εξής:

Το αβοκάντο είναι μία τροφή που εμπεριέχεται σε πολλές δίαιτες για τους ανθρώπους. Για τους σκύλους όμως είναι μία τροφή εξαιρετικά βλαβερή. Ο λόγος είναι πως περιέχει την περσίνη, μία ελαιοδιαλυτή τοξίνη που βρίσκεται σε ειδικά κύτταρα, τους ιδιοπλάστες. Στους σκύλους προκαλεί φλεγμονή στους αδένες και βλάβη στους μυς της καρδιάς, με αποτέλεσμα την καρδιακή ανεπάρκεια, εμετούς, διάρροιες και βλάβες του γαστρεντερικού σωλήνα.

Μπορεί το αλάτι στο ανθρώπινο φαγητό να δίνει μία πιο ωραία γεύση, αλλά όσον αφορά το φαγητό του σκύλου, καλό θα ήταν να επιλέγουμε τροφές ή λιχουδιές που η ποσότητα του αλατιού να είναι μικρή διότι δημιουργεί στον σκύλο μία ακατάσχετη δίψα η όποια μπορεί να προκαλέσει στομαχικά προβλήματα, μέχρι δηλητηρίαση.

Η αιθανόλη είναι μια πολύ τοξική χημική ουσία που περιέχεται στο αλκοόλ, που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό και αναπνευστικό σύστημα, ενώ μια μικρή ποσότητα αιθανόλης είναι αρκετή για να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στους σκύλους. Σε αρκετά μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο.

Τα ωμά αυγά περιέχουν μία ουσία, την αβιδίνη που εμποδίζει την απορρόφηση της βιοτίνης που μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα στον σκύλο. Επίσης, τα ωμά αυγά μπορεί να έχουν σαλμονέλα.

Η λακτόζη που περιέχεται στο γάλα, μπορεί να προκαλέσει διάρροιες και έντονα εντερικά προβλήματα στο σκυλάκι μας. Το μόνο γάλα που χρειάζονται είναι το μητρικό για τους πρώτους δύο μήνες της ζωής τους. Παρ’ όλα αυτά στο εμπόριο κυκλοφορεί γάλα σε μορφή σκόνης, ειδικό για κουτάβια.

Πολύ πιθανό να έχετε παρατηρήσει τον σκύλο σας να προσπαθεί να κλέψει μία μπουκιά από την γατοτροφή. Αυτό συμβαίνει διότι είναι πλούσια σε λιπαρά και πρωτεΐνη σε αντίθεση με την δική τους. Αν και συνήθως δεν είναι βλαβερή για τον σκύλο, δεν θα πρέπει να γίνει τακτική συνήθεια. Μπορεί να προκαλέσει διάφορα πεπτικά προβλήματα όσο και εμετό.

Η καφεΐνη σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να αποβεί μοιραία για τον σκύλο σας και το χειρότερο είναι πως δεν υπάρχει αντίδοτο. Μερικά από τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από καφεΐνη είναι η υπερδιέγερση, η γρήγορη αναπνοή, ταχυκαρδίες, μυϊκοί σπασμοί και αιμορραγία. Εκτός από το τσάι και τον καφέ, η διεγερτική ουσία υπάρχει επίσης στο κακάο, στην σοκολάτα και στην κόκα κόλα, αλλά σε μικρότερες ποσότητες.

Οι απόψεις διίστανται όσον αφορά τα κόκκαλα. Είτε μαγειρεμένα είτε βρασμένα τα κόκκαλα από ψάρια, κουνέλι, κοτόπουλο, αρνί και κατσίκι μπορούν να αποβούν μοιραία για το σκυλάκι σας διότι υπάρχει κίνδυνος να πνιγεί ή να τραυματιστεί στον λαιμό και το έντερο του, αφού θρυμματίζονται με το δάγκωμα και γίνονται αιχμηρά.

Τα κουκούτσια από μήλο, κεράσι, ροδάκινο, βερίκοκο, δαμάσκηνο αλλά και ο καρπός του ροδάκινου περιέχουν υδροκυάνιο, τα οποίο είναι δηλητηριώδες.

Το ωμό σκόρδο και κρεμμύδι περιέχουν σύνθετες ουσίες, τοξικές για τον σκύλο. Προκαλούν αδιαθεσία και κόκκινο ή έντονο πορτοκαλί χρώμα στα ούρα του. Προσοχή διότι τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν αρκετές μέρες μετά.

Μπορεί τα μανιτάρια να φαίνονται μία ακίνδυνη τροφή για τα σκυλιά μας. Παρ’ όλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική παραγωγή σάλιου, σταδιακή ζημιά στα νεφρά, εμετό, διάρροια και σε μεγάλες ποσότητες ακόμα και θάνατο.

Μία θρεπτική τροφή για τον σκύλο μας είναι το συκώτι. Σε μεγαλύτερη ποσότητα από την προβλεπόμενη (100γραμμάρια ημερησίως), μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αύξηση βιταμίνης Α και διάρροια.

Μία τροφή εντελώς άχρηστη για τον χνουδωτό φίλο μας είναι η πατάτα, το ψωμί και γενικά τα αμυλούχα προϊόντα, διότι δεν έχουν καμία θρεπτική ουσία και μπορούν να προκαλέσουν διάρροια ή στομαχικές διαταραχές.

Η σοκολάτα. Είναι η σοκολάτα δηλητηριώδης για τους σκύλους; Η απάντηση είναι, ναι. Παρόλα αυτά, ο κίνδυνος για τον σκύλο σας εξαρτάται από το είδος της σοκολάτας, το μέγεθος του σκύλου και την καταναλίσκουσα ποσότητα. Το συστατικό της σοκολάτας που είναι τοξικό για τους σκύλους ονομάζεται θεοβρωμίνη. Ενώ οι άνθρωποι μεταβολίζουν εύκολα την θεοβρωμίνη, οι σκύλοι την επεξεργάζονται πολύ πιο αργά, επιτρέποντάς της να εξελίξει τα τοξικά της επίπεδα στο σύστημά τους. Παρ’ όλα αυτά ένας μεγάλος σκύλος μπορεί να καταναλώσει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα σοκολάτας απ' ότι ένας μικρότερος πριν αρχίσει να υποφέρει από τα συμπτώματα της ασθένειας. Μια μικρή ποσότητα σοκολάτας πιθανότατα θα προκαλέσει στον σκύλο σας ερεθισμό στο στομάχι. Μπορεί να κάνει εμετό ή διάρροια. Οι μεγάλες ποσότητες όμως θα έχουν σοβαρότερες συνέπειες. Σε επαρκείς ποσότητες, η θεοβρωμίνη μπορεί να προκαλέσει μυϊκούς τρόμους, σπασμούς, καρδιακή αρρυθμία, εσωτερική αιμορραγία ή καρδιακή ανακοπή. Η έναρξη της δηλητηρίασης από θεοβρωμίνη σηματοδοτείται συνήθως από σοβαρή υπερκινητικότητα. Μην ανησυχήσετε αν ο σκύλος σας φάει μια ολόκληρη σοκολάτα ή φάει από μόνος του μέχρι και το τελευταίο κομμάτι από τη σοκολάτα σας, επειδή αυτό θα του προσφέρει αρκετή δόση θεοβρωμίνης ώστε να τον βλάψει. Αν όμως έχετε έναν μικρό σκύλο και έχει φάει ένα κουτί σοκολάτες, πρέπει να τον πάτε άμεσα στον κτηνίατρο. Κι αν έχετε να κάνετε με οποιαδήποτε ποσότητα μαύρης ή πικρής σοκολάτας μάλλον δεν ήσασταν αρκετά προσεκτικοί. Τα υψηλά επίπεδα θεοβρωμίνης στην μαύρη σοκολάτα σημαίνει ότι χρειάζεται πολύ μικρή ποσότητα για να δηλητηριαστεί ένας σκύλος. Μόνο 25 γραμμάρια μπορεί να είναι αρκετά για να δηλητηριάσουν έναν σκύλο 20 kg. Η συνήθης θεραπεία για δηλητηρίαση από θεοβρωμίνη είναι η πρόκληση εμετού μέσα σε δύο ώρες μετά την κατάποση. Αν ανησυχείτε ότι ο σκύλος σας μπορεί να έφαγε μεγάλη ποσότητα σοκολάτας μην διστάσετε να τηλεφωνήσετε στον κτηνίατρο σας. Ο χρόνος θα κάνει τη διαφορά.

Τα σταφύλια και οι σταφίδες προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά στα νεφρά του σκύλου και συνήθως οδηγούν στο θάνατο. Συγκεκριμένα, η κατάποση μόλις 4-5 σταφίδων ή ρογών σταφυλιού μπορεί να δηλητηριάσει ένα σκύλο εννέα περίπου κιλών, ωστόσο οι επιστήμονες δεν έχουν κάνει ακόμα σαφές ποια ακριβώς είναι η τοξική δόση, γιατί αυτό ποικίλλει ανάλογα με το σκύλο.

Τα χόρτα ερεθίζουν το πεπτικό σύστημα του σκύλου μας και τον οδηγούν σε κολίτιδα. Ο μόνος λόγος που μπορεί ένας σκύλος να φάει χόρτα είναι διότι ο ίδιος θα το επιλέξει στην περίπτωση που θα έχει πρόβλημα δυσπεψίας.

Το μαγειρευτό φαγητό μπορεί να περιέχει ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω και για αυτό το λόγο δεν ενδείκνυται για την διατροφή του σκύλου. Μπορεί επίσης να υπολείπεται σε πρωτεΐνη και άλλα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον σκύλο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν το φαγητό είναι πολύ παγωμένο ή πολύ ζεστό ενδέχεται να αρρωστήσει ή να του δημιουργήσει στομαχικό πρόβλημα.

Εν κατακλείδι, μια μπουκιά ανθρώπινου φαγητού μπορεί να χαρίσει μια στιγμή ευτυχίας στον σκύλο αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να αποβεί μοιραία για τον ίδιο. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί με την τροφή που του δίνουμε και να συμβουλευόμαστε πάντα τον κτηνίατρο μας. Κάνουμε τα πάντα για να εξασφαλίζουμε την υγεία του αγαπημένου μας χνουδωτού φίλου.

Κανελλόπουλος Βασίλειος
Διπλωματούχος εκπαιδευτής σκύλων Dog Brain
Απόφοιτος k9doorways dog trainer school

Πηγή

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Νέα δημοσίευση