Προσοχή! Τα cookies χρησιμοποιούνται σε αυτό το site για να σας παρέχουν καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Διαβάστε περισσότερα.. Θέλετε να χρησιμοποιήσουμε Cookies? Ναι, Αποδέχομαι

Ορισμένα λάθη κατά την εκπαίδευση του σκύλου μας

26/04/2017
από abouthepet.gr
Ορισμένα λάθη κατά την εκπαίδευση του σκύλου μας

Κάποια στιγμή στην κοινή μας συνύπαρξη με τον αγαπημένο μας φίλο όλοι έχουμε φτάσει στο σημείο να προσπαθήσουμε να του μάθουμε ορισμένα πράγματα που θα βοηθήσουν στην καθημερινότητα μας. Σε πολλές περιπτώσεις όμως μετά από κάποιες προσπάθειες φτάνουμε στο σημείο να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι το σκυλί μας δεν ακούει! Πόσοι πραγματικά έχουν σκεφτεί το γεγονός ότι ίσως κάνουμε εμείς ορισμένα λάθη κατά την εκπαίδευση του; Στο άρθρο αυτό θα αναφέρουμε ορισμένα λάθη τα οποία θα πρέπει να αποφεύγουμε έτσι ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Εξάρτηση από την λιχουδιά

Αρκετές φορές έχουμε φτάσει στο σημείο να λέμε ότι το σκυλί,μας ακούει μόνο όταν έχουμε λιχουδιά. Ο συγκεκριμένος τρόπος εκπαίδευσης είναι πολύ σημαντικός διότι κρατάει το σκυλί σε εγρήγορση έτσι ώστε να ανταμειφθεί μέσω τις λιχουδιάς για τις εκάστοτε ενέργειες του πχ. έλα, κάτσε, ξάπλα κτλ.

Τι γίνετε όμως όταν δεν υπάρχει λιχουδιά;

Όταν δεν υπάρχει η ανταμοιβή μέσω του φαγητού στις περισσότερες φορές δεν ακούει το σκυλί. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει ν'αναρωτηθούμε μήπως εμείς έχουμε δώσει λάθος "σημάδι" στο σκυλί δηλαδή ότι θα πρέπει να εκτελεί τις εντολές μόνο όταν υπάρχει η ανταμοιβή μέσω φαγητού. Η λιχουδιά θα πρέπει ν'απομακρύνεται κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης του με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μην πάθει εξάρτηση από αυτήν.

Η διόρθωση του σκυλιού

Οι σκύλοι μαθαίνουν από εμάς

Όταν βλέπουμε ότι δεν μας ακούει το σκυλί σε έντονες ενοχλήσεις πολλοί ιδιοκτήτες το μαλώνουν που δεν εκτελεί τις εντολές. Όλο αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποιο στρες στο σκυλί και μετά ν'αρχίσει να μας φοβάται.

Είναι λογικό να συμβαίνει αυτό διότι τα σκυλιά ακούν και αισθάνονται πολύ περισσότερα πράγματα από τον άνθρωπο που μπορούν να του αποσπάσουν την προσοχή από τον ιδιοκτήτη. Αυτό μπορεί να διορθωθεί μαθαίνοντας του πράγματα σιγά σιγά έτσι ώστε ν'αναπτυχθεί μια σχέση μεταξύ σας η οποία μπορεί να φτάσει σε τέτοιο βαθμό έτσι ώστε να παραλείψει τις ενοχλήσεις που βρίσκονται στο περιβάλλον.

Λανθασμένη επιβράβευση

Πολλές φορές επιβραβεύουμε άθελα μας μια συμπεριφορά μη επιτρεπτή από εμάς. Για παράδειγμα όταν βρισκόμαστε την ώρα του φαγητού και ο σκύλος ζητάει απεγνωσμένα να του δώσουμε μια μπουκίτσα και για να τον κάνουμε να σταματήσει του δίνουμε φαγητό. Με αυτήν την κίνηση μας του δίνουμε σήμα ότι η συμπεριφορά του εκείνη την στιγμή είναι αποδεκτή από εμάς και ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρνει αυτό που ζητάει.

Διαφορετικές λέξεις για κάθε εντολή

Πολλές φορές χρησιμοποιούμε συνώνυμες λέξεις για μια εντολή πχ.όταν θέλουμε να ξαπλώσει το σκυλί και του έχουμε μάθει να υπακούει στην εντολή "ξάπλα" δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την λέξη "κάτω". Σε αυτήν την περίπτωση το σκυλί καταλαβαίνει ότι είναι διαφορετική εντολή και δεν γνωρίζει τι του ζητάμε με αποτέλεσμα να μην ξαπλώνει και να εκνευριζόμαστε,να χάνουμε την υπομονή μας και να το μαλώνουμε λανθασμένα.

Λανθασμένος χρόνος επιβράβευσης/μαλώματος

Η επιβράβευση ή το μάλωμα θα πρέπει να γίνεται μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την εκάστοτε ενέργεια του έτσι ώστε να δώσουμε στο σκυλί να καταλάβει ότι είναι για την συμπεριφορά που έκανε εκείνη την στιγμή. Για παράδειγμα στην εντολή "κάτσε" όταν επιβραβεύσουμε το σκυλί αφού έκατσε μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ουσιαστικά δεν του μαθαίνουμε ακριβώς τίποτα. Δεν θα καταλάβει ότι την κέρδισε επειδή έκατσε,κάτι αντίστοιχο ισχύει και για το μάλωμα.

Ο σκύλος δεν γνωρίζει τα πάντα που του ζητάμε ούτε το κάνει για να μας εκνευρίσει,εμείς θα πρέπει να του διδάξουμε πως η κοινή μας πορεία μπορεί να γίνει χωρίς τσακωμούς και εντάσεις για να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Στην Dog Brain σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε διαύλους επικοινωνίας μεταξύ ιδιοκτήτη και σκύλου έτσι ώστε να υπάρχει μια αρμονική συνύπαρξη στην καθημερινότητα μας.

Κανελλόπουλος Βασίλειος
Διπλωματούχος Εκπαιδευτής Σκύλων Dog Brain Training
Απόφοιτος k9 doorways dog trainer school

Πηγή

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Νέα δημοσίευση