Προσοχή! Τα cookies χρησιμοποιούνται σε αυτό το site για να σας παρέχουν καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Διαβάστε περισσότερα.. Θέλετε να χρησιμοποιήσουμε Cookies? Ναι, Αποδέχομαι

Μήπως προσπαθεί να σου "πει" κάτι;

25/04/2017
από abouthepet.gr
Μήπως προσπαθεί να σου "πει" κάτι;

Σε πολλούς ανθρώπους έχει τύχει, την ώρα που ξεκουράζονται στον καναπέ ή στο κρεβάτι τους και έχουν δίπλα τον σκυλάκο τους για συντροφιά, εκείνος να πετάγεται πάνω ξαφνικά και να αρχίζει να γαβγίζει ή να γρυλίζει κοιτώντας το παράθυρο ή κάπου αλλού.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι το σπίτι μας είναι στοιχειωμένο! Απλώς τα σκυλάκια μας διαθέτουν εξαιρετική όσφρηση, ακοή και όραση και μπορούν να μυρίσουν, να ακούσουν και να δουν πράγματα τα οποία είναι δύσκολο για εμάς να τα εντοπίσουμε. Γνωρίζοντας τις αισθήσεις του σκύλου μας, μπορούμε να αναπτύξουμε την σχέση μας μαζί του ακόμη περισσότερο. Ο σκύλος έχει τις ίδιες αισθήσεις με εμάς τους ανθρώπους. Κάποιες από αυτές όμως είναι περισσότερο ανεπτυγμένες από τις δικές μας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η όσφρηση του σκύλου είναι από 100 έως 100.000.000 φορές μεγαλύτερη από αυτή του ανθρώπου. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνει ο σκύλος σας όταν μπαίνετε μέσα στο σπίτι; Μυρίζει τα ρούχα σας, τα παπούτσια σας, πολύ επίμονα μερικές φορές, για να μάθει που ήσασταν, με ποιον και πως νιώθετε. Δεν είναι τυχαίο που έχουν αναθέσει στους σκύλους πολύ σημαντικές εργασίες στην κοινωνία των ανθρώπων. Ορισμένα από τα καθήκοντα τους είναι: Να εντοπίζουν εκρηκτικές ύλες και θηράματα, να βρίσκουν αγνοούμενους, να ανιχνεύουν ναρκωτικές ουσίες και φυσικά να οδηγούν και να συντροφεύουν ανθρώπους με αναπηρία.

Η ακοή στους σκύλους είναι μια από τις πιο ανεπτυγμένες αισθήσεις τους. Σε σχέση με τον άνθρωπο, το φάσμα των ήχων που μπορούν να ακούσουν είναι κατά πολύ μεγαλύτερο. Αντιλαμβάνονται ήχους που παράγονται σε αποστάσεις τέσσερις φορές μεγαλύτερες από αυτές που μπορεί να συλλάβει η ανθρώπινη ακοή. Συγκεκριμένα ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται ήχους από 20 έως 20.000 Hertz ενώ ο σκύλος από 15 μέχρι 45,000 Hertz. Οι σκύλοι αντιλαμβάνονται τον ερχομό κάποιου πριν καν εμφανιστεί στο οπτικό τους πεδίο. Τα κουτάβια όταν γεννηθούν δεν ακούν καθόλου. Αρχίζουν να ακούν ελάχιστα στις 2 εβδομάδες. Μέχρι τις 4 εβδομάδες έχει αναπτυχθεί και ολοκληρωθεί πλήρως η ακοή τους. Οι σκύλοι μπορούν να διακρίνουν την ηχητική πηγή σε 6 εκατοστά του δευτερολέπτου. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι σκύλοι που έχουν ανασηκωμένα αυτιά (Γερμανικοί Ποιμενικοί, Χάσκυ κλπ) έχουν δυνατότερη ακοή σε σχέση με τους σκύλους που έχουν μακριά αυτιά διότι έχουν την ικανότητα να γυρίζουν τα αυτιά τους και να έχουν καλύτερη λήψη του ήχου, με αποτέλεσμα να τον εντοπίζουν πιο εύκολα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι σκύλοι που έχουν μακριά αυτιά ή πεσμένα προς τα κάτω, λειτουργούν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να εγκλωβίζουν τις οσμές κοντά στο ρύγχος.

Σε σχέση με την ανθρώπινη όραση, ο σκύλος ξεχωρίζει με όμοιο τρόπο την διαφορετική ένταση του φωτός αλλά υπερέχει στην διάκριση μορφών και σχημάτων. Έτσι ο σκύλος ανιχνεύει την κίνηση πολύ πιο εύκολα από τον άνθρωπο. Το οπτικό πεδίο του ανθρώπου είναι μόλις 180 μοίρες ενώ ο σκύλος έχει μεγαλύτερο, το οποίο κυμαίνεται από 200 έως 270 μοίρες. Τα χρώματα που μπορεί να διακρίνει ο άνθρωπος είναι το κόκκινο, το πράσινο, το μπλε και όλους τους συνδυασμούς αυτών ενώ ο σκύλος διακρίνει μόνο το πράσινο και το μπλε και όλους τους συνδυασμούς αυτών. Μολονότι η όραση δεν είναι η πιο ανεπτυγμένη αίσθηση του σκύλου, η αντίληψη της κινητικότητας στο περιβάλλον είναι εξαιρετική. Μπορεί να ανακαλύψει ένα άλλο ζώο που κρύβεται στον χώρο (π.χ έντομα), αρκεί να κινείται.

Η γεύση του σκύλου, συγκριτικά με τον άνθρωπο, είναι πιο περιορισμένη. Όπως και με τους ανθρώπους η γεύση είναι στενά συνδεδεμένη με την όσφρηση. Έχει παρατηρηθεί ότι οι σκύλοι προτιμούν περισσότερο οτιδήποτε έχει πιο έντονη και δυνατή γεύση. Ο σκύλος έχει περίπου 1.700 γευστικούς υποδοχείς, ενώ ο άνθρωπος 9.500. Όπως και ο άνθρωπος, ο σκύλος μπορεί να γευτεί και να ξεχωρίσει αν κάτι είναι γλυκό ή πικρό, αλμυρό ή ξινό, αλλά με τόσους λίγους γευστικούς κάλυκες δεν μπορεί να διακρίνει πολλά. Τα κουτάβια μόλις απογαλακτιστούν ξεκινούν να δοκιμάζουν και να εξερευνούν με τη γεύση, προσπαθώντας να καταλάβουν τι απ'όλα αυτά μπορούν να φάνε.

Σχετικά με την αφή, όπως όλα τα θηλαστικά, έτσι και ο σκύλος είναι ευαίσθητος στην θερμοκρασία και τον πόνο. Στους περισσότερους σκύλους αρέσει η ήπια σωματική επαφή στην περιοχή του λαιμού, πίσω από τα αυτιά και στο κάτω μέρος της ράχης. Ωστόσο, μπορεί να γίνουν έξαλλοι ή και επιθετικοί αν επιμείνετε στο χάιδεμα γύρω και κάτω από την ουρά. Οι σκύλοι διαθέτουν τριχωτούς αισθητήρες γύρω από τα μάτια, στην μουσούδα και κάτω από το σαγόνι τους, ενώ το υπόλοιπο σώμα τους καλύπτεται από ευαίσθητα νεύρα, ιδιαίτερα κατά μήκος της ράχης και στην περιοχή της ουράς. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που τους αρέσει και κυλιούνται με τις ώρες στο γρασίδι.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο σκύλος σου έχει την έκτη αίσθηση. Δεν βλέπει νεκρούς ανθρώπους αλλά μπορεί να σε προειδοποιήσει για τα δεινά που έρχονται. Σίγουρα μπορεί να αισθανθεί αν κάποιος σε πλησιάσει για να σου κάνει κακό. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που καθιστά τον σκύλο σου τον καλύτερό σου φίλο που πάντα θα σε αγαπά και δεν θα σε προδώσει ποτέ. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα παρατηρήσεις κάποια περίεργη συμπεριφορά στον σκύλο σου, κατά την διάρκεια του φαινομενικά ήσυχου περιπάτου σας, είτε γαβγίζει χωρίς αιτία, είτε σε αγνοεί, να ξέρεις πως το τελευταίο πράγμα που επιδιώκει είναι το να σε εκνευρίσει. Ίσως προσπαθεί να σου "πει" κάτι...

Κανελλόπουλος Βασίλειος
Διπλωματούχος εκπαιδευτής σκύλων Dog Brain
Απόφοιτος k9doorways dog trainer school

Πηγή